PDF Print

Open Monumentendag 14 september: Macht en Pracht

Tentoonstelling, concerten, rondleiding

De mooist bewaarde 17-e eeuwse schuilkerk van Nederland is de Utrechtse Gertrudiskapel. Na de Reformatie was openbare viering van de katholieke mis in Utrecht verboden. Deze kapel, ingericht in een kanunnikenwoning uit 1240, groeide uit tot een soort clandestiene kathedraal. Ten tijde van de Vrede van Utrecht raakte deze kerk los van het pauselijk gezag in Rome. Precies honderd jaar geleden verrees pal naast de schuilkerk de Gertrudiskathedraal, zetel van de oud-katholieke Aartsbisschop van Utrecht. Het gebouw is door E.G. Wentink in neo-romaanse stijl ontworpen als eerbetoon aan de gesloopte Mariakerk. Zowel kathedraal als kapel zijn open. En bovendien:

Tentoonstelling Kapel en kerk bevatten veel pracht uit de bewogen geschiedenis van katholiek Utrecht. Unieke elementen daarvan, waaronder het Utrechtse Reliekkruis, kunt u vandaag zien in een kleine tentoonstelling 'Macht en Pracht'.

Concerten Er zijn twee korte orgelconcerten met muziek rond het thema Macht en Pracht. Om 10.30 uur speelt Piet van der Steen werken van L. Vierne en C. Saint-Saëns, en om 12.00 uur Eveline M. Jansen werken van J.S. Bach, G.F. Händel (Royal Fireworks), M. Reger, E. Elgar en F. Jackson. Toegang gratis.

Gidsen De gidsen van Kerken Kijken zijn aanwezig om u door kerk en kapel rond te leiden en laten bovendien diverse verborgen schatten uit de schat der eeuwen zien.

Kerk open: 10.00 - 17.00 uur. Adres: Willemsplantsoen 2, 3511 LA Utrecht.

*