PDF Print

"Je bent knettergek” - Waarheid en de grenzen aan verdraagzaamheid 22 maart 2017

"Je bent knettergek” - Waarheid en de grenzen aan verdraagzaamheid
22 maart 2017 (Denken in de Driehoek)


Verdraagzaamheid is een spaarzame deugd geworden in het publieke debat. In plaats van dat we het gezellig eens zijn over het feit dat we het over heel veel oneens zijn, doen politici, opiniemakers en reaguurders er alles aan de ander te diskwalificeren. En ook hoogopgeleiden halen makkelijk hun neus op voor andere opvattingen.

Want waarom zou je opvattingen tolereren die je onjuist of zelfs schadelijk vindt? Hoe verdraagzaam kan de waarheid zijn?
James Kennedy, dean van het University College Utrecht en columnist van dagblad Trouw, pleit voor een eerherstel van tolerantie als de moeitevolle deugd van het 'verduren' en verdragen'. Iets tolereren waar je het al mee eens bent is geen kunst. Samenleven met wat je nauwelijks verdraagt is dat wel. Maar hoe doe je dat?
Ook Maarten Wisse, docent dogmatiek en oecumenica, pleit voor een voorzichtige omgang met de waarheid. Niet omdat de waarheid niet zou bestaan, maar omdat onze voorstelling van waarheid altijd voorlopig is. Betekent dat dan dat Christendom, Islam en Westers liberalisme geen werkelijke concurrenten zijn van elkaar?

______________
Denken in de Driehoek op woensdag 22 maart om 20.00 uur in het Congres- en vergadercentrum In de Driehoek, Willemsplantsoen 1c, op loopafstand van Utrecht Centraal. Zaal open en koffie vanaf 19.30 uur. De discussie wordt om 21:30 uur afgerond en aansluitend is er een borrel.
Toegang gratis. Aanmelden is niet nodig.
Informatie:
Facebook: DenkenInDeDriehoek
Email: DenkenInDeDriehoek@gmail.com
Tel: 030-2315018 (Bernd Wallet)

PS. Vooraankondiging van volgende lezingen in deze themareeks:
5 april (Waarheid en wetenschap - sprekers Wytske Versteeg en Wolter Huttinga)
17 mei (Waarheid en transparantie - sprekers Carola Schouten en Stevo Akkerman)

________________________________________

*