Oud-katholiek Utrecht

December | Zondag 27 januari concert Premiers Quatuors door Saxofoonkwartet Syrene

Het internationaal vermaarde kwartet Syrène bestaat uit vier jonge vrouwen, virtuozen op de saxofoon. Syrène is het eerste blazersgezelschap dat werd toegelaten tot de prestigieuze Nederlandse Strijkkwartet Academie. Hun samenspel is dan ook subliem en buitengewoon gedreven, fris en met vrouwelijke finesse. Welkom bij dit concert in de Gertrudiskathedraal op zondag 27 januari om 16.30 uur. De toegang is gratis en er is een collecte bij de uitgang. De deuren openen om 16.00 uur.

In 1857 presenteerde de Belgische componist Jean-Baptiste Singelée het spraakmakende werk ‘Premier Quatuor’. Het eerste vierstemmige werk in de geschiedenis dat specifiek voor saxofoons werd geschreven. Pas zo’n vijftien jaar daarvoor was de saxofoon door Adolphe Sax ontwikkeld. Dankzij de composities van Singelée verwierf de saxofoon snel bekendheid en status binnen de wereld van de klassieke muziek.

In het programma ‘Premiers Quatuors’ plaatsen de musici van Syrène dit belangrijke eerste saxofoonkwartet naast twee andere ‘eerste kwartetten’, namelijk de strijkkwartetten opus 1 van Joseph Haydn (1751) en Ludwig van Beethoven (1799). Het belooft een bijzondere middag te worden.