Oud-katholiek Utrecht

Februari | Brief uit Genève


Jan Jorrit Hasselaar studeert in Bossey (Genève). Hij schrijft in de vorm van een brief aan zijn zus een weblog over zijn ervaringen.


Lieve zus,

Net op tijd herinner ik me de reis van Herman Finkers naar Rome. Beter gezegd de reis van Hans Engelhart naar Rome met zijn neef Herman Finkers. Ik heb de dvd 'Een Engelhart in Rome' thuis staan. Als je 'm wilt lenen? Het is al jaren de grootste wens van Hans om op audiëntie te gaan bij de Paus en hem een zelfgemaakt schilderij aan te bieden, een echte 'Engelhart'. Hans wordt begeleid door zijn neef cabaretier Herman Finkers omdat Hans een verstandelijke handicap heeft. Ze gaan samen naar Rome, het centrum van de Rooms-katholieke kerk. Herman Finkers is behoorlijk kritisch op zijn eigen Rooms-katholieke Kerk en de paus. Deze kritische houding staat hem wel eens in de weg. Maar dankzij zijn neef gaat er in Rome een wereld voor hem open. Finkers zegt: "Hans stort zich erin met liefde en overgave. Daar ga je helemaal in mee. Hij leert mij met zijn ogen naar de paus te kijken. En ik moet zeggen: er gaat een wereld voor me open."

We, de studenten van Bossey, zijn te gast in Rome. Enerzijds een pelgrimage naar de bronnen van het christendom. Anderzijds een intensieve kennismaking met de Rooms-katholieke Kerk, in het bijzonder haar betrokkenheid bij de oecumene. De herinnering aan de neef van Herman Finkers heeft mij geholpen om mij te openen voor de ontmoeting met Rome. Het is overigens niet de eerste keer dat mijn vrienden met een verstandelijke handicap me leren mezelf te openen. lees verder...