PDF Print

Presentatie Buitenschoolse Koorschool

Aanstaande zondag presenteren leerlingen van de Buitenschoolse Koorschool Utrecht zich voor de eerste keer in het openbaar. Twaalf kinderen van de twee opleidingskoren onder leiding van zangdocente Hanna Rijken zingen enkele liederen in de viering om 10.00 uur in de Utrechtse oud-katholieke kathedraal. De BKU is een nieuwe kinderkoortraining en zangschool in Utrecht voor kinderen vanaf zes jaar.


Bij de BKU staan muzikale en vocale ontwikkeling van de kinderen voorop, legt Hanna Rijken uit. Spelenderwijs ontdekken kinderen hun stem, leren ze van blad zingen en worden ze getraind om de schat aan vocale muziek te kunnen uitvoeren. Alle lessen worden op woensdagmiddag gegeven in de activiteitenkamer in het complex van de oud-katholieke kathedrale kerk van Ste. Gertrudis aan het Willemsplantsoen te Utrecht. Hanna is geïnspireerd door de Engelse koorscholen en koorcultuur en werkt aan onderzoek over de anglicaanse Evensong in Nederland. Maar het repertoire in de beide opleidingskoren is breed en omvat canons en liederen uit verschillende landen en stijlen.


‘We zijn niet het kinderkoor van de kerk’, zegt pastoor Bernd Wallet, die het project vanuit de kathedraal begeleidt, ‘we zijn een kwalitatief hoogstaande buitenschoolse activiteit voor kinderen in en om de stad, en ieder kind dat gemotiveerd is kan aan de opleidingskoren meedoen. Deze zondag wordt echt een presentatie: hier zijn we dan, we zijn enthousiast en we hopen dat het iets moois gaat worden’. Het meer regelmatig zingen in vieringen is nog toekomstmuziek – het is de bedoeling om kinderen die dat willen en kunnen na voltooiing van hun opleiding tot een koorklas toe te laten, die een paar keer per jaar in de liturgie kan zingen.


‘De aartsbisschop liep al lang met dit plan rond’, zegt Bernd, ‘en we zijn enorm blij dat we met Hanna Rijken een ideale artistiek leider gevonden hebben, die zowel goed met kinderen kan werken als begrijpt waar het in de liturgische muziek om gaat. Het is ook wel uniek natuurlijk dat we dit kunnen doen, dankzij financiële steun van het Metropolitaan Kapittel van Utrecht en dankzij de medewerking van ons kerkbestuur, onze organisten en van veel vrijwilligers. Enkele ouders zitten in het bestuur of doen andere taken. Er hangt een positieve sfeer en dat werkt aanstekelijk. We hopen erg dat we na de zomer wat kunnen groeien. Nieuwe kinderen zijn van harte welkom’.

*