PDF Print

Concert met orgel en trompet op 21 november

Vrijdag 21 november, 20.15 uur

Concert orgel en trompet

Peter van Dinther, trompet  -  Piet van der Steen, orgel

 

U weet:  al geruime tijd speel ik samen met Peter van Dinther, trompettist. Ons ‘artistieke beleid’ – wat ons als musici ook bij elkaar houdt – is het realiseren van bijzondere programma’s en iets toevoegen wat er nog niet was.  Dit laatste in letterlijke zin: wij vragen componisten een werk voor ons te schrijven. Het moet hier wel om kwaliteitscomponisten gaan want het Fonds voor de Scheppende Toonkunst  (van regeringswege van financiën voorzien)  hanteert uiterst stringente regels voor honorering. Ook gaat het hier om iets van langere adem: de aanvraag, de opdracht-verlening, het schrijven van het werk, het aanleveren van de partituur, het instuderen door de musici, de planning van de première: met dit alles is tenminste zo’n anderhalf jaar gemoeid.

 

En nu is het zover. Componist Andries van Rossem (1957) heeft onlangs zijn door ons bestelde nieuwe werk voor trompet en orgel aangeleverd. En ik kan u melden: in rond tien minuten klinkt hier een spiritueel werk, motorisch, sprankelend, stuwend en prima voor de beide instrumenten geschreven.

 

Andries van Rossem studeerde compositie bij Klaas de Vries en Peter-  Jan Wagemans aan het Rotterdams             Conservatorium. Hij vervolgde zijn studie bij Franco Donatoni in Milaan. Zijn werk werd uitgevoerd door             gerenommeerde orkesten, ensembles en solisten, waaronder het Nederlands Blazersensemble, het Kronos Quartet           en het Schönberg Ensemble. Van Rossem is docent eigentijdse muziek en muziektheater aan het Artez Conservatorium in Arnhem.

 

Wij spelen dit nieuwe werk (de componist moet nog een titel bedenken) voor de eerste keer op 21 november in onze kerk. Het wordt ingebed in een programma waarvan de werken geschreven zijn in de laatste halve eeuw.

 

Als u cultureel belangstellend bent en niet wars van een tikkeltje muzikaal avontuur dan zien wij u graag op vrijdag 21 november!

Piet van der Steen

*