PDF Print

Denken in de driehoek - Mensen van de toekomst

Denken in de Driehoek

Publiekslezingen in Utrecht

8 oktober 2014

Sciencefiction van de mens: wat brengt de toekomst ons?

Op mensen raken we nooit uitgekeken en over de mens raken we niet uitgepraat. Als we nadenken over onze eigen toekomst lonken allerlei droomscenario’s en doemen allerhande schrikbeelden op. De grote vraag is wat de toekomst ons en hen die na ons komen zal brengen. Kunnen we iets met zekerheid zeggen over dat wat komt, of is het allemaal fictie? Dat het leven er anders uit zal gaan zien, kunnen we vanuit de huidige ontwikkelingen wel vermoeden. Mogen we hoopvol zijn, of houden we terecht ons hart vast?

Avond 1: Mensen van de toekomst

Wie zijn we over vijftig jaar? Het is de vraag of we daar op betrouwbare wijze iets over kunnen zeggen zonder in doemscenario’s of utopische bespiegelingen te vervallen. Realisten, optimisten en pessimisten, gelovig en ongelovig, hebben ieder hun eigen ideeën. Kunnen we iets met die toekomstmuziek of zegt sciencefiction toch vooral iets over hoe we op dit moment over onszelf denken? Hoofdspreker dr. Karin Neutel stelt deze onderwerpen aan de orde tijdens de eerste avond van deze serie van Denken in de Driehoek. De eerste reactie wordt gegeven door dr. Lucien van Liere.

Dr. Karin Neutel is verbonden aan de faculteit Godgeleerdheid en godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen. Haar promotieonderzoek richtte zich op de bekende uitspraak van Paulus: “er is geen Jood of Griek, geen slaaf of vrije, geen man en vrouw, want jullie zijn allemaal één in Christus” (Gal. 3:28) en onderzocht ook hoe de mens er in toekomstvisioenen van de eerste eeuw uitzag.

Dr. Lucien van Liere is universitair docent van het departement Filosofie en religiewetenschap van de Universiteit Utrecht. Hij doet onderzoek naar de rol van religie in gewelddadige conflicten. Daarnaast is hij onder meer bestuurslid van PAX.

Avondvoorzitter: Marco Derks MPhil

Algemene informatie

De lezingenserie Denken in de Driehoek staat onder verantwoordelijkheid van:

  • de culturele commissie van de oud-katholieke Gertrudiskathedraal

  • het internetmagazine gOdschrift

  • de bijzondere leerstoel oude katholieke kerkstructuren aan de Universiteit Utrecht

en wordt mede mogelijk gemaakt door congres- en vergadercentrum In de Driehoek.

De avonden worden gehouden in congres- en vergadercentrum In de Driehoek, Willemsplantsoen 1c in Utrecht (nabij Utrecht CS). Vanaf 19:30 uur is iedereen welkom voor koffie of thee. Het programma is van 20:00 tot 22:00 uur. Aansluitend is er een borrel.

*