PDF Print

OPEN MONUMENTENDAG - Ambacht centraal

12 SEPTEMBER - Willemsplantsoen 2, St. Gertrudiskathedraal en Gertrudiskapel

logo open monumenten dag

OPEN MONUMENTENDAG - Ambacht centraal


De ambachtskant van de kathedraal wordt vandaag door vaklieden getoond - hoe wordt zo'n monumentale vloer gelegd? De makers tonen het. Hoe werkt zo'n orgel? Om 12.00 en om 15.00 uur over de werking van het orgel kunt u het boven komen ervaren. Hoe restaureer je zo'n unieke vloer? Loop
binnen hoor en zie het om 13.00 uur.

Onze kerk bewaart schatten uit de bewogen geschiedenis van katholiek Utrecht. Unieke elementen daarvan kunt u op deze dag zien!

De mooist bewaarde 17-e eeuwse schuilkerk van Nederland is de Utrechtse Gertrudiskapel. Na de Reformatie was openbare viering van de katholieke mis in Utrecht verboden. Deze kapel, ingericht in een kanunnikenwoning uit 1240, groeide uit tot een clandistiene kathedraal. Rond 1700 raakte deze kerk los van het pauselijk gezag in Rome. Een eeuw geleden verrees pal naast de schuilkerk de Gertrudiskathedraal, zetel van de oud-katholieke Aartsbisschop van Utrecht. Het gebouw is door E.G. Wentink in neoromaanse stijl ontworpen als eerbetoon aan de gesloopte Mariakerk. Zowel kathedraal als kapel zijn open.

*