PDF Print

Vredesweek 2015

Vrede is voor de meeste Nederlanders een vanzelfsprekendheid. Dit geldt lang niet overal ter wereld. Met de Vredesweek roept PAX op om hierbij stil te staan. In 2015 vindt de vredesweek plaats van 19 tot en met 27 september. Meer dan 70 lokale initiatieven die als Ambassade van Vrede aangesloten zijn bij PAX, organiseren honderden verschillende activiteiten in hun buurt. De vredesweek bestaat sinds 1967.

Het motto: vrede verbindt
Dit jaar heeft de Vredesweek als motto: 'Vrede verbindt'. Daarmee roept PAX op tot ontmoeting en verbinding en zet zij moedige bruggenbouwers, zowel in Nederland als in conflictgebieden, in de schijnwerpers. Voor vrede heb je de ander nodig. Mensen die naast je staan én mensen die misschien niet tot je directe omgeving behoren. Mensen die je dagelijks als vreemde op straat tegenkomt. Die ander is dichtbij maar ook zo ver weg. Die ander maakt ons soms zelfs angstig waardoor spanningen, ook in onze eigen samenleving, kunnen oplopen.

We hebben een keuze. Trekken we ons onverschillig terug en keren we de ander de rug toe of organiseren we samen een tegenkracht tegen angst en polarisatie?

De Vredesweek van 2015 roept op tot ontmoeting en verbinding. We zoeken verbinding met mensen die zich willen inzetten voor vrede. In Nederland, maar ook ver daarbuiten.

Ambassade van Vrede in Utrecht

Op het kruispunt van treinen en bussen, in het drukke winkelcentrum Hoog Catharijne bevindt zich al tientallen jaren een unieke plek, het Stiltecentrum. Een plek waar velen haastig voorbij lopen om hun bus of trein te halen en waar mensen zeulen met zware tassen volgeladen met nieuwe aankopen. Hier vind je ook een plek waar stilte heerst. Ja, waar zelfs de stilte luistert!

In de Vredesweek 2015 is dit de Ambassade van Vrede in Utrecht. Er wordt er elke dag stilgestaan bij oorlog en vrede, er worden bijzondere verhalen gedeeld en muziek gemaakt. Je bent van harte welkom bij deze bijzondere Ambassade van Vrede! De middagpauzedienst van de Ambassade van Vrede vindt van maandag 21 t/m vrijdag 25 september plaats om 12.45 uur.

Na de Vredesweek

De week na de Vredesweek nemen de Buurkerken Utrecht-Centrum het estafettestokje over. De samenwerkende kerken (Baptisten Silo, Doopssgezinden, Lutheranen, Nikola Kommuniteit, Remonstranten, Vrij-Katholieken, Waalse Gemeente en onze eigen Oud-Katholieke parochie) verzorgen samen gebedsdiensten in het Stiltecentrum Hoog Catharijne van maandag 28 september t/m vrijdag 2 oktober van 12.45 uur tot 13.00 uur. Bezoekers kunnen binnenkomen voor een moment van stilte, bezinning of gebed. Er is de mogelijkheid om een kaarsje op te steken. Ook is er de mogelijkheid om gebedsintenties te schrijven in het intentieboek. Deze gebedsintenties worden dagelijks meegenomen in de gebeden.

Wat jij kan doen?
PAX vraagt mensen om open te staan voor elkaar en om de moeite te nemen om elkaar te leren kennen. Dialoog bouwt bruggen tussen mensen, zo ontstaat er meer begrip. Wees nieuwsgierig naar het verhaal van de ander!

De diaconale werkgroep

*