PDF Print

Ter beschikking van de wetenschap

Als enige ziekenhuis in Nederland houdt het Universitair Medisch Centrum Utrecht een jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst voor nabestaanden van mensen die hun lichaam ter beschikking van de wetenschap hebben gesteld. Loes Berkhout, geestelijk verzorger in het UMC en het WKZ, begeleidt deze diensten.

Op zondag 12 juni zal ze hierop ingaan in de overweging. Er zitten aan het lichaamsdonorschap kanten die het zowel voor de donor als voor nabestaanden een ingewikkelde zaak maken. Denk hierbij aan het snelle afscheid, of dat er geen plek is om te kunnen rouwen, geen afscheidsdienst waar de overledene bij is; en de schending van de integriteit van het lichaam. Toch kiezen mensen hiervoor, en de medische wetenschap en het onderwijs hebben veel aan deze mensen te danken. De bij de herdenking in het UMC ontstoken lichtjes zullen op 12 juni in de kerk branden. 

Loes berkhout werkt sinds 2011 als geestelijk raadsvrouw in het UMC Utrecht. Voor die tijd was zij werkzaam als psycholoog en supervisor in de GGZ en als geestelijk verzorger in het Ziekenhuis Rivierenland in Tiel. Ze is lid van de oud-katholieke parochie van Utrecht en heeft een kerkelijke zending voor haar ziekenhuispastoraat van de Aartsbisschop van Utrecht, Joris Vercammen.

*