PDF Print

INSCHRIJVING BEDEVAART NU GEOPEND

Jaarlijkse springprocessie ter ere van St. Willibrordus

Ga mee op oecumenische bedevaart vanuit Utrecht!

Jaarlijkse springprocessie ter ere van St. Willibrordus

Daags na Pinksteren op maandag 5 juni en dinsdag 6 juni organiseert de Oud-Katholieke Parochie van de heilige Martinus in Groningen samen met ons, een oecumenische bedevaart naar Echternach (Luxemburg), waarbij we de springprocessie zullen meemaken en het graf van de heilige Willibrordus zullen bezoeken.

Op de dinsdag na Pinksteren wordt jaarlijks in Echternach (Luxemburg) deze traditionele Springprocessie gehouden ter ere van de heilige Willibrordus, eerste bisschop van Utrecht en patroon van de Nederlandse kerkprovincie. De springprocessie stamt al uit de middeleeuwen en is sindsdien – zij het met enkele onderbrekingen – jaarlijks gehouden. Het springen verwijst naar de ‘dansende heiligen’: dit waren pelgrims die vanwege een bepaalde nood op bedevaart waren gegaan naar het graf van de heilige Willibrordus in Echternach om zich zo aan hem toe te vertrouwen. De processie werd in 2010 opgenomen in de Orale en Immateriële werelderfgoedlijst van UNESCO. De Oud-Katholieke Kerk vereert de heilige Willibrordus als stichter van de Nederlandse Kerk. Met onze deelname aan deze bedevaart geven we uitdrukking aan onze eerbied voor deze heilige en ons verlangen naar echte oecumene. Daarbij is het een unieke religieuze en culturele belevenis.

Voor deze bedevaart is plaats voor 25 deelnemers. We verblijven in een hotel nabij Echternach.

 

Globaal programma (onder voorbehoud)

We vertrekken maandag 5 juni om 10.00u, na de eucharistieviering die om 9.00u begint. We verwachten rond 16.00u bij het hotel aan te komen, waar we zullen inchecken en het diner gebruiken. Na het diner vertrekken we naar Echternach voor de openingsviering, waarbij ook onze aartsbisschop aanwezig zal zijn. De volgende ochtend ontbijten we vroeg en checken we uit, zodat we om 8.00u bij de eucharistieviering in een kerk in Echternach kunnen zijn. Daarna vertrekken we naar de startplaats van de springprocessie. Eind van de middag gebruiken we ergens een eenvoudige maaltijd en rond 18.00u vertrekken we vanuit Echternach, zodat we rond 21.30u terug zijn in Utrecht.

De bedevaart staat open voor jong en oud, maar het is wel belangrijk dat u goed ter been bent. Daarbij kunt u van tevoren aangeven of u mee springt of liever wilt kijken. Dit is van belang voor de aanmelding van de groep bij de organisatie. De geschatte kosten zijn €160,- pp. Dit is op basis van een tweepersoonskamer met eigen badkamer en met diner, ontbijt, een maaltijd voor vertrek, de heen- en terugreis en vervoer tijdens het verblijf. Lunch en drinken overdag moet u zelf regelen, alsook een reisverzekering. Voor een eenpersoons kamer geldt een toeslag van €25,-. De prijs kan nog wijzigen. Aanmelden kan vanaf nu Annemarie Noort (noort272@planet.nl) of een van de pastores. Meer achtergronden van de processie zijn te vinden op: www.willibrord.lu.

Pastoor Victor Scheijde (Groningen)

Annemarie Noort (Utrecht)

 

*