PDF Print

Verstilde muziek: Via Crucis van Franz Liszt - door het Monteverdi Kamerkoor Utrecht

Concert op zondag 2 april om 16:00 uur
Gertrudiskathedraal, Willemsplantsoen 2, Utrecht
Toegang gratis

Via Crucis

De Hongaarse componist Franz (Ferenc) Liszt (1811- 1886) schreef zijn Via Crucis (kruisweg) in 1878. Dit werk voor koor, harmonium en baritonsolo neemt een bijzondere plaats in het oeuvre van Liszt om zijn grote verstilling. Liszt is bekend om zijn virtuoze pianowerken, maar in de laatste jaren van zijn leven zocht hij zijn toevlucht in de religie. Hij maakte in deze compositie gebruik van moderne samenklanken. De uitvoering van Via Crucis liet dan ook op zich wachten: pas in 1929 vond deze voor het eerst plaats.

Programma

Het Monteverdi Kamerkoor Utrecht onder leiding van dirigent Wouter Verhage brengt dit concert in een sobere enscenering wat het lijdensverhaal in symboliek en dramatiek ondersteunt. De uitvoering zal in de oorspronkelijke vorm plaatsvinden: bariton, orgel (harmonium) en koor. De baritonsolo wordt vertolkt door de bariton Michaël Wilmering. Het harmonium zal bespeeld worden door Rob Nederlof.
Op het Hongaarse programma
staan verder het schitterende werk van Lajos Bárdos (1899- 1986): Jeremiás próféta Könyörgése (Gebeden van de profeet Jeremia) en van Zoltán Kodály: Szép könyörgés (Smeekbede).

Het Monteverdi Kamerkoor Utrecht werd opgericht in 1989. Het ensemble treedt op in concertseries in heel Nederland en brengt graag programma’s waarin oude en hedendaagse muziek gecombineerd worden. Zowel in 1997 als in 2000 won het MKU de 1e prijs tijdens het Nederlands Koor Festival in Rotterdam. In de loop der jaren zijn er meerdere koorcomposities aan het MKU opgedragen. Vanwege de bijzondere vertolking van de koorwerken van Joep Straesser werd in 2006 aan het MKU de Straesser-Verster Prijs toegekend.
Het koor bracht diverse cd’s uit, waaronder de cd “
WER BIN ICH?” met radio-opnamen van een vijfdeling motet van de Duitse componist Marcus Ludwig. De meest recente cd “UTRECHTERS” bevat hedendaagse werken van Utrechtse componisten. Meer info zie hier

*