PDF Print

Open Monumentendag 8 september: In Europa

De mooist bewaarde 17e eeuwse schuilkerk van Nederland is de Utrechtse Gertrudiskapel. In dit jaar waarin de relatie tussen Utrecht en Europa centraal staat is het boeiend om deze unieke ruimte in het hart van het land te bezoeken. Als onderdeel van het moderne vergader – en congrescentrum In de Driehoek is de kapel normaal gesproken niet publiek toegankelijk.

Het 17e eeuwse monument is getekend door de Europese geschiedenis. De schitterende schilderkunst verbindt Utrecht met Italië, maar even speurbaar zijn de Europese godsdienstoorlogen en vluchtelingenstromen van de zeventiende en achttiende eeuw. Na de Reformatie was openbare viering van de katholieke mis in dit deel van Europa verboden. In een riante woning uit 1240 werd de belangrijkste katholieke schuilkerk van Utrecht ingericht. Dat deden katholieken tijdens het Twaalfjarig Bestand van de Tachtigjarige Oorlog. Deze rijk versierde clandestiene kathedraal raakte tijdens de Vrede van Utrecht, toen de Europese mogendheden in onze stad vrede sloten, los van het pauselijk gezag in Rome, samen met tientallen andere parochies in Nederland. 

Tot wat voor kunst dat heeft geleid kunt u zien in de schuilkerk en in de daarnaast gebouwde Gertrudiskathedraal, zetel van de oud-katholieke Aartsbisschop van Utrecht, opvolger van St. Willibrord, die aan het begin van de middeleeuwen vanuit Engeland en Ierland het geloof in onze streken bracht. De kathedraal, die veel kunst uit Utrechtse schuilkerken herbergt, is in 1914 in neo-romaanse stijl ontworpen als eerbetoon aan de gesloopte Mariakerk en vandaag nog altijd het huis van een levendige geloofsgemeenschap. In de kathedraal ziet u ook een kleine tentoonstelling van fraai zilverwerk, onder meer uit de tijd dat Utrecht was bezet door de Fransen, alsook van gewaden meegenomen door Franse vluchtelingen naar onze Republiek, uit het begin van de achttiende eeuw.

De meest recente restauratie van de kapel werd bekroond met de Europa Nostra Award.

Gidsen van Kerken Kijken zijn aanwezig om u door kerk en kapel rond te leiden en laten bovendien diverse verborgen schatten zien uit de schat der eeuwen.

Schuilkerk (via de kathedrale kerk) en Gertrudiskathedraal zijn open van 10.00 - 17.00 uur. Adres: Willemsplantsoen 2, 3511 LA Utrecht.

*