PDF Print

Congres- en vergadercentrum In de Driehoek

Een sfeervol centrum op niveau

Het Congres- en vergadercentrum 'In de Driehoek' omvat een drietal onderdelen: de gerestaureerde Gertrudiskapel, een aantal vergaderzalen en een boven- en benedenplein dat de kapel en de vergaderzalen met elkaar verbindt. Het is daardoor een ideaal centrum voor bijeenkomsten van zowel de parochie als van huurders (link: zie onder Verhuur) van buitenaf. Op het benedenplein is de uitgiftebalie van de belendende keuken. Op het bovenplein is de hoofdingang aan het Willemsplantsoen en de toegang tot de kathedrale kerk.

Direct bij binnenkomst valt het grote niveauverschil tussen boven- en benedenplein op. Het wordt overbrugd door een trappartij. De muur van schoon metselwerk, waar je tegen aankijkt is de gerestaureerde muur van de middeleeuwse Gertrudiskapel. Er is een houten gebouwtje tegenaan gezet dat vanuit de kapel zelf bereikbaar is en een doopvont herbergt. In de muur die parallel loopt met die van de kathedraal, zijn drie kleurige glas-in-loodramen aangebracht. Deze zijn afkomstig uit de kerk van Sint Jakobus aan de Bemuurde Weerd. Ze stellen het laatste avondmaal, Christus aan het kruis en de uitstorting van de Heilige Geest voor.

Aan de wand naast de uitgiftebalie hangt een schilderij van Johannes Steffelaar uit 1896. Je kunt erop zien hoe de kapel eruit zag toen het (tot 1914) nog de Gertrudiskerk was.

Direct naast het schilderij bevindt zich een van de twee lage toegangsdeuren tot de kapelruimte. De muur naast de deur heeft een plaquette, waarop staat vermeld dat aan de Gertrudiskapel is toegekend: de Europa Nostra Award 1993 voor restauratie en conservatie.

*