PDF Print

Sint Maartenspenning voor Eveline Jansen
Sint Maartenspenning voor Eveline Jansen

Organiste Eveline M. Jansen heeft op zaterdag 25 juni in de Ste Gertrudiskathedraal van Utrecht de Sint Maartenspenning ontvangen. Na een concert ter gelegenheid van haar 50-jarig organistenjubileum kreeg zij de onderscheiding overhandigd door kanunnik Wietse van der Velde. Het Metropolitaan Kapittel van Utrecht erkent hiermee haar bijzondere inzet voor het oud-katholieke muzikale erfgoed.

Eveline Jansen is ruim 45 jaar verbonden aan de Utrechtse kathedrale- en parochiekerk. Als organist en koorleider levert zij een vitale bijdrage aan het kerkmuzikale leven met grote bedrevenheid en vanuit een gelovige gedrevenheid. Aan de opleiding van organisten voor de begeleiding van de liturgie en als docent zang voor aankomende priesters heeft ze haar talenten ingezet voor de gehele kerk. Eveline bekleedt ook niet-kerkmuzikale functies in de kerk, in het bijzonder als regent van de ORKA.

Op de uitgereikte penning is een psalmtekst gegraveerd die, zoals kanunnik Van der Velde toelichtte,  weliswaar in de Hebreeuwse grondtekst of Nederlandse vertaling niet voorkomt, maar in de Latijnse traditie en in het leven van Eveline Jansen wel, uit Psalm 150: Laudate Eum in chordis et organo – Looft Hem met snaren en orgel.

Na het concert en de uitreiking hield Eveline een receptie waar velen haar met deze dag en de erkenning feliciteerden.

 

*