PDF Print

19e SON Najaarsorgelproject Utrecht 2011

Oud-katholieke Ste. Gertrudiskathedraal en –kapel


 

19e SON Najaarsorgelproject Utrecht 2011

Dit Project – een co-productie met de Culturele Commissie Gertrudiskathedraal - wordt gehouden op de vrijdagen 7 en 14 oktober (20.15 uur) in resp. de Oud-katholieke Ste. Gertrudiskathedraal en –kapel, naast elkaar gelegen aan het Willemsplantsoen te Utrecht (vijf minuten lopen vanaf Utrecht CS). Het Project bestaat uit twee bijzondere duo-concerten: trompet & orgel en harmonium & piano. Uitvoerenden zijn Piet van der Steen (orgel, harmonium), Peter van Dinther (trompet) en Niek de Vente (piano).

Op 7 oktober (kathedraal) vindt de première plaats van A festive Fantasy voor trompet en orgel, in 2010 geschreven door Rob Goorhuis, een componist met een grote reputatie in de wereld van harmonie en fanfare. Dit geslaagde, zeer spirituele werk is geschreven in opdracht van Stichting Orgelprojecten Nederland voor de beide uitvoerenden Van der Steen en Van Dinther en is financieel mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten NL. Op het programma staan verder werken van de Nederlandse componisten Jan Welmers (2), Daan Manneke (2) en Wim de Ruiter.

Het concert op 14 oktober (kapel) is geheel gewijd aan de fraaie combinatie (drukwind-)harmonium en piano. In de periode van ca 1850 tot 1920 schreven gereputeerde componisten belangrijke werken voor deze bezetting. Onder deze noemen wij de vijf Poesien opus 35 van Sigfrid Karg-Elert, een weinig bekend curiosum: een suite van kleurrijke, niet zelden voor de beide spelers virtuoze stukken. Op het programma staat verder oorspronkelijk werk van Franck, Saint-Saëns en Widor.

De entreeprijs per concert bedraagt € 15 (inclusief programma). Na afloop wordt u een kop koffie aangeboden in het (inpandige) Ontmoetingscentrum ‘In de Driehoek’. Wij hopen weer velen van u te mogen begroeten op 7 en 14 oktober.

Met dank voor uw aandacht en vriendelijke groet,

STICHTING ORGELPROJECTEN NEDERLAND

stg.orgelprojecten@online.nlp.vandersteen@orange.nl

*