Oud-katholiek Utrecht

Juli | GivT op proef: een nieuwe manier van collecteren

Op 28 juli 2019 gaat een proef met Givt* van start. Givt is een service waarmee iedereen kan bijdragen aan een collecte, zonder contant geld. In de voorjaarsvergadering van 22 mei 2019 hebben we aangekondigd dat we met deze service een proef willen doen. We willen uitproberen of Givt een service is die bij ons past. De proef loopt van begin augustus 2019 tot het begin van de Advent. Daarna zullen we de proef evalueren en daarna besluiten we of we al dan niet hiervoor kiezen. Het zou fijn zijn als we met z'n allen proberen om er een succes van te maken.

 

Waarom Givt?

Het is niet meer vanzelfsprekend dat iedereen contant geld bij zich heeft, want bijna iedereen betaalt met de pinpas. Maar dit heeft een aantal nadelen. Naast de muntjes voor de wagentjes bij de supermarkt, kan je bijvoorbeeld ook tijdens de dienst bij de collecte in de problemen komen.

Voor die mensen hebben we goed nieuws, want wij gaan van start met een nieuwe manier van collecteren, waarbij je met je smartphone je collectegeld kunt doneren. Dat doen wij samen met Givt; het bedrijf dat deze oplossing maakt. Wil je gebruik maken van deze service, dan heb je de Givt-app nodig. Die kan je gratis downloaden op: www.givtapp.net/download.

 

Geef je liever contant?

Geen probleem, want naast het geven met je smartphone blijft contant geld geven aan de collecte altijd mogelijk.

 

Smartphone in de dienst?

Je wil dat ding toch niet in de dienst aan hebben staan, was een veelgehoorde opmerking tijdens de gemeentevergadering. Natuurlijk niet, is ons antwoord. Niets is hinderlijker dat er tijdens de preek of tijdens de voorbeden een telefoon afgaat. Bij het gebruik van Givt kunnen telefoons op 'stil' of op 'vliegtuigstand' alleen moet de 'bluetooth' functie aan zodat er tussen de zender die in de collecteschaal zit en je telefoon contact is. Tijdens dat de korte contact wordt het voor de collecte bedoelde bedrag van je bankrekening afgeschreven. Bijna net zo handig als een collectebon. Echter, met die uitzondering dat je de collectebonnen altijd in aantallen van 20  stuks koopt en vervolgens het bedrag van € 20,50 (groen), € 40,50 (oranje) en € 60,50 (geel) nog aan de Kerk moet overmaken. Je betaalt eigenlijk je collectegeld vooruit.

Hoe werkt het?

Daarvoor heeft Givt handige filmpjes die wij op onze website zullen plaatsen. Stap voor stap krijg je uitleg hoe je de app installeert en wat je vervolgens in de app kunt invullen. Er wordt in de app een koppeling gemaakt met je bankrekening, ook vul je je emailadres in. Dat laatste is bedoeld om de verificatie in orde te maken. Uiteraard zijn de kerkberstuursleden bereid daarbij te helpen. De Givt app is voor Iphone gebruikers te downloaden via de APP Store en voor Android toestellen (Samsung, Huawei, etc) via de Play Store van Google.

 

Wat kost Givt?

Uiteraard zijn aan het gebruik van de service van Givt voor de kerk kosten verbonden. Voor niets gaat de zon op, het storten van de wekelijkse collecte op een van onze bankrekeningen is dan ook niet gratis. Het Kerkbestuur ziet echter Givt als extra mogelijkheid om het geven voor een collecte zo eenvoudig mogelijk te maken. Zelfs diegene die via 'Kerkdienstgemist' de dienst terugluisteren kunnen ook aan de collecte bijdragen via een icoontje dat tijdens de dienst zichtbaar wordt.

Over de kosten van de pilot met Givt zal ik iedereen die dat wenst tijdens de najaarsvergadering graag informeren.

 

Waarom moeten we nu alweer veranderen?

De wereld waarin wij leven verandert en wij veranderen mee, ook als kerk. Stilstaan betekent achteruitgang (of leegloop). Wij zien de service van Givt als een extra mogelijkheid om mensen te enthousiasmeren om mee te doen. Mee te doen in de kerk, in de dienst en in de collecte. Gewoon samen, met elkaar!

 

Ton Roebroek, penningmeester.

 

*  De naam Givt is gekozen omdat het zowel om ‘giving’ gaat, alsook om de ‘gift’ op zich. Er is gezocht naar een moderne en compacte naam, die vriendelijk en speels oogt. Als je goed naar het logo kijkt, zie je dat het balkje met de letter ‘v’ samen een collectezak vormen, wat een idee geeft van de functie van de app.

 

  1. 33Naast ‘I have a dream’ ook ‘Als er nooit meereen morgen zou zijn’ en‘Love shine a light in every corner of my heart’. We sluiten af metmeerstemmig ‘Frieden, Frieden’ uit Taizé.Petion Cleton zingt, danst, acteert en rapt vanaf zijn kinderjaren inmusicals en shows. Tekenend is de combinatie van zijn krachtigeuitstraling met een emotioneel en sociaal betrokken hart. Een innemendperformer die weet te inspireren tot meezingen met overgave.Uw eigen inbreng wordt gewaardeerd. Het ismogelijk om een lied aante vragen voor deze meezing-workshop. Mail uw verzoek uiterlijk 14september naarConcertenGertrudisKathedraal@gmail.comof whatsappnaar 06-552 65 943.Niet meezingen? Komen luisteren mag ook.De liederen kunnen afgewisseld worden met door uzelf meegebrachtegedichten die binnen het thema passen.Zaterdag 28 september om 20:45-22.00 uur:Cross-overgitaarconcert-duo Jeff Heijne (flamencogitaar) & Jaber Fayad(ud en gitaar).Meeslepende wereldmuziek met een mix van Flamenco,Arabische muziek en eigen composities.De jonge gitarist JeffHeijnestudeerde bij EricVaarzon Morel. Jeff heeftdiverse cd’s uitgebrachten won in 2018 deaward YAA. Samen metVaarzon Morel speeldehij in diens theaterstuk‘de Waterdrager’ en hijis inmiddels eenveelgevraagd solist dieoptrad op grote locatiesals Bimhuis, Uitmarkt,Ahoy.De Syrische ud-speler Jaber Fayad studeerde Azerbaijaanse enArabische muziek. Hij studeerde in 2015 af in Damascus en kwamnadien als vluchteling naar Nederland waar hij zich verder ontwikkeldetot een veelzijdig en musicus op ud, luit en gitaar. Ook Jaber won in2018 een grote prijs i.s.m. het Asko-Schönberg in de theaterproductieJeff en Jaber vonden elkaar via de taal van muziek. U kunt rekenen opeen buitengewoon inspirerend optreden van twee virtuoze gitaristen meteen heel persoonlijke en gedreven hedendaagse stijl. Mis het niet!!Toegang gratis, reserveren niet nodig.De kerk is een halfuur vooraanvang open met koffie/thee.Na afloop is er gelegenheid de musici teontmoeten en na te praten.
31 / 32